luni, 6 august 2012

Cafeaua reduce riscul de cancer de endometru


        Din seria "beneficiile consumului de cafea", iată că oamenii de știință au mai dezvăluit un episod: două cești pe zi scad riscul de cancer de endometru.
        După câte se pare, consumul de cofeină influențează considerabil activitatea celulelor din mucoasa ce căptușește uterul, reducând considerabil riscul de apariție a tumorilor maligne.
Cele care beneficiază de această protecție sunt, în special, femeile supraponderale și obeze, după cum ne anunță cercetătorii de la Institutul Karolinska, Suedia.
        Aceștia au chestionat 60.634 de femei în legătură cu consumul de cafea, între anii 1987 și 1990, și apoi din nou în 1997. În 17 ani, cât le-au ținut sub observație, 677 dintre femei (circa 1%) au fost diagnosticate cu cancer de endometru, vârste medie la care a fost pus diagnosticul fiind de 67 de ani.
        Din întreg grupul, cele care au băut zilnic câte 2 cești de cafea cofeinizată, sau mai mult, au fost cele mai puțin expuse riscului de diagnostic malign. După cum au observat experții, fiecare ceașca de cafea adaugată la cantitatea zilnică scade cu 10 procente riscul de cancer de endometru.
        Cel mai evident efect a fost observat în rândul femeilor supraponderale și obeze care, în general, au cele mai  mari riscuri de a fi diagnosticate cu cancer de endometru. Totuși, fiecare ceașcă de cafea scade cu 12 procente riscul în cazul unei femei supraponderale, respectiv cu 20 de procente în cazul femeilor obeze.
Cum explică oamenii de știință acest fapt? Ei sunt de părere că substanțele conținute în cafea influențează nivelul de zahăr din sânge, activitatea celulelor grase și a estrogenului, aceștia fiind factori ce au un rol semnificativ în instalarea cancerului de endometru.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu