sâmbătă, 14 iulie 2012

Cola, otravă pentru oase


        Dacă până acum se știa că un pahar sau două de Cola pe zi afectează stomacul, ultimele cercetări au mai adăugat o țintă pe lista "victimelor" delicioasei băuturi: sistemul osos.
Sucurile carbogazoase au fost asociate cu o scădere a densității masei osoase la copii, potrivit cercetărilor derulate de Centrul de Osteoporoză din cadrul Universității Connecticut, SUA.
Medicii atrag atenția în mod special asupra celei mai populare dintre acestea: Cola. Menționată drept cea mai periculoasă dintre băuturile acidulate, ca urmare a conținutului de cofeină și acid fosforic, Cola determină un risc crescut de osteoporoză în cazul adulților, iar explicația constă în incapacitatea consumatorilor de a asimila suficient calciu și vitamina D.
Acidul fosforic prezent în Cola poate crea un dezechilibru la nivelul organismului care, în mod normal, încearcă să neutralizeze acest acid folosindu-se de rezervele de calciu. Iar atunci când trecem pe o dietă care  nu conține suficient calciu, corpul va lua calciu chiar din oase. În plus, dacă aceasta dietă săracă în calciu este dublată de un consum exagerat de Cola, riscul de decalcifiere osoasă este mult mai mare.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu