luni, 6 august 2012

Știi cum este produsă cafeaua solubilă?

        Există diferențe foarte mici în procesul de producție a cafelei sub forma solubilă și măcinată, ambele păstrând calitatea boabelor intactă. Află cum este produsă cafeaua solubilă și în ce cantitate se consumă!

        Este ușor să ne închipuim etapele prin care se ajunge la produsul final de cafea măcinată, însă ce se schimbă în procesul de producție pentru a obține cafeaua solubilă? În primul rând, specialiștii susțin că tehnologia utilizată în producerea cafelei măcinate și solubile nu afectează calitatea boabelor și păstrează intacte proprietățile lor.
        Dacă este să vorbim despre diferențele în producerea celor două produse finale, singura etapă care se adaugă în cazul cafelei solubile constă în filtrarea apei prin una dintre cele doua tehnologii: spray-drying sau freeze-drying. Iar în final, cafeaua solubilă conține doar boabe de cafea și apă, fără să fie adăugate și alte ingrediente.



Cele 5 etape ale procesului de producție


        Elena Casapu, specialist Nescafe în nutriție ne explică toate etapele esențiale prin care trec boabele de cafea până să ajungă la produsul final:

1. Recoltarea
       Fructele plantei de cafea (numite cireșe) se culeg manual, întrucât acestea se coc în diferite perioade ale anului;

2. Uscarea și selectarea
       Fiecare fruct conține două boabe verzi, care se extrag prin uscarea sau decorticarea fructului. Selectarea și amestecarea boabelor de cafea se face pe categorii de calitate și în funcție de culoare și mărime;

3. Prăjirea
        Prăjirea determină toate modificările fizice și chimice ale boabelor verzi: greutatea boabelor este redusă cu 16%, se dublează în volum, culoarea trece de la verde pal la maro intens și capătă gustul și aroma specifică. O condiție esențială a prăjirii este de a răspândi căldura, astfel încât toate boabele să fie prăjite pe toate părțile în mod egal și în același timp. Temperatura și durata procesului de prăjire sunt controlate cu grijă pentru a nu pierde aroma cafelei. În general, prăjirea ușoară conferă boabelor o aromă mai blândă, prăjirea medie produce o aromă bine definită și bogată, iar prăjirea puternică dă o aroma tare și distinctă;

4. Măcinarea
        Boabele de cafea prăjite, sunt apoi măcinate până capătă aspectul unei pulberi aspre;

5. Spray-drying și freeze-drying, două metode folosite pentru cafeaua solubilă
  • În cazul metodei de spray-drying, soluția de cafea este trecută printr-un jet continuu de aer fierbinte la capătul unui cilindru înalt, iar pe măsura ce picăturile cad, ele se usucă și se depun pe fundul cilindrului sub forma unei pulberi fine;
  • În cazul freeze-drying, soluția de cafea este înghețată la -40°C, astfel încât se formează o pojghiță subțire, care va fi apoi spartă în bucățele mici. Granulele formate sunt apoi puse în camere de vacuum. Vacuumul scade temperatura de fierbere a apei și aceasta se evaporă chiar și la temperaturi atât de scăzute, menținând aroma cafelei și lăsând în urmă granule de cafea solubilă.


Ce soiuri de cafea se folosesc?


        În general, boabele de cafea sunt cultivate din mai multe zone cum ar fi Brazilia, Kenya, Columbia, Costa Rica. Cele mai recunoscute boabe pentru aroma lor și care sunt folosite în orice cafea de calitate sunt cele Arabică (produc o aroma bogată, plină și fină) și Robustă (aromă puternică, mai dură și cu mai multă consistență). Potrivit specialistului Nescafe în nutriție, Elena Casapu,  tipul boabelor de cafea variază în mod natural de la o regiune la alta, de la un anotimp la altul, în funcție de soi. Astfel, "procesul de producție începe cu selectarea și amestecarea boabelor de cafea pe categorii de calitate, ținându-se cont de culoarea și mărimea lor", explică specialistul.


Afectează cafeaua solubilă inima?


        Persoanele sănătoase prezintă un ușor efect de creștere a tensiunii arteriale imediat după consumul de cofeină, explică specialistul Elena Casapu, însă un consum moderat nu prezintă un risc de hipertensiune. De asemenea, specialistul ne recomandă să respectăm indicațiile de preparare de pe ambalaj și să nu depășim 2-3 căni de cafea consumată în fiecare zi. Un avertisment special trebuie adresat persoanelor care se confruntă cu diverse probleme de sănătate și care trebuie să consulte un medic specialist pentru a obține recomandările specifice atât legate de tratamentul medicamentos, cât și de obiceiurile alimentare pe care le va urma.


Studiile scot la iveală beneficiile cafelei solubile


        "Studiile din ultimii ani demonstrează că printr-un consum zilnic, moderat, de cafea se poate asigura o parte semnificativă din necesarul de antioxidanți funcționării organismului", precizează specialistul Elena Casapu. De asemenea, numeroase cercetări scot la iveala și alte beneficii ale cafelei:

1. Antioxidanții limitează distrugerea celulelor;
2. Cafeina stimulează capacitatea mentală și performanța fizică, reducând starea de oboseală;
3. Ajută la menținerea unui nivel optim de hidratare datorită aportului de apă pe care o cană de cafea îl aduce.

        De reținut! Consumă cafeaua cu moderație, ținând cont de sfatul specialiștilor în cazul în care ai probleme de sănătate și nu uita să urmezi un regim alimentar și un stil de viață sănătos!


Sfatul specialistului: cum se prepară o cafea solubilă delicioasă

       Elena Casapu, specialist Nescafe în nutriție

        "Este indicat să fim moderați și să ne încadrăm între 2– 3 căni de cafea pe zi. Cel mai important este ca dozarea cafelei să fie cea corectă: spre deosebire de cafeaua măcinată care se prepară cu 8g, cafeaua solubilă se prepară cu doar 2g (pentru o cană de cafea de 150 ml). Astfel, o dozare corectă a cafelei solubile ne asigură că va avea efectele dorite asupra organismului. Din păcate, foarte multe persoane nu știu această „regulă” și pun un gramaj mult prea mare pentru prepararea unei singure căni; practic pentru o cană de cafea solubilă este nevoie de mult mai puțină cafea decât în cazul celei măcinate. Din aceeași cantitate, poți prepara de aproximativ 4 ori mai multe căni". 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu