luni, 6 august 2012

Verdict final asupra beneficiilor cafelei


        Confuză și năucită de diversitatea mesajelor de atenționare cu privire la beneficiile ori din contră, dezavantajele pe care le are consumul de cafea? Ultimele studii referitoare la proprietățile boabelor de cafea vin să clarifice definitiv acest lucru.
        Astfel, despre cafea nu se poate spune la modul general că reduce sau sporește riscul de atac de cord. Efectele sunt influențate de caracteristicile fiecărei persoane în parte și de abilitățile organismului său de a procesa cofeina. Medicii nu pot stabili cu exactitate modul în care reacționează corpul fiecăruia la cofeină, astfel încât este destul de dificil să dea un verdict cu privire la cantitatea de cofeină indicată spre consumul zilnic.
       Acesta este motivul pentru care numeroasele cercetări realizate până în prezent nu au reușit să ne lămurească dacă este bine sau nu să bem cafea zilnic sau să renunțăm definitiv la ea. De altfel, studiile care fac recomandări în privința aportului de cofeină sunt hazardande, întrucât ceea ce îi face bine unei persoane, îi poate face rău alteia.
        Ultimele rezultate sugerează însă că nu există niciun risc pentru indivizii sănătoși să consume cafea când simt nevoia. Mai mult decât atât, în cazul femeilor sănătoase, două până la trei cești de cafea zilnic scad riscurile de deces cu 18 procente, în timp ce patru sau chiar cinci cești pe zi, le scad cu 26%.
        În cazul în care sănătatea nu-ți permite să consumi băuturi bogate în cofeină, trebui să fii precaută nu doar în cazul cafelei. Specialiștii atrag atenția că mai există și alte băuturi bogate în cofeină: o doză de Cola sau Cola dietetică are 45.6 mg, o doză de Red Bull conține 80 mg, o ceașcă de ceai negru conține circa 50 mg, iar ceaiul verde, aproximativ 15 mg. Până și cafeaua decofeinizată prezintă câteva miligrame de cofeină.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu