vineri, 2 noiembrie 2012

La Festa Cappuccino Creamy





Continuând seria analizelor amănunțite ale produselor „din cafea” de pe piața românească mai ales, am ales să vorbesc și să testez produsul numit „La Festa Cappuccino creamy”. Deci, cândva pe la sfârșitul lui septembrie, venindu-mi un chef de a face experimente și testări, am luat tot 2 pliculețe din produsul de mai sus.  Ce-i drept, produsul final avea o grămadă de spumă (yummmy), dar cât de sănătos era, mi-e groază și acum să ăm gândesc…
Un asemenea pliculeț de 12,5 de grame conține: zahăr, sirop de glucoză, grăsime vegetală hidrogenată, cafea solubilă 9%(doar 1,125 grame de cafea per pliculeț), lapte praf degresat, aromă, stabilizator: fosfat dipotasic. Iar producătorul ne mai menționează că produsul conține lapte. Cât despre celelalte informații nutritive adică kcalorii, proteine, grăsimi și glucide, producătorul nu ne furnizează nicio informație pe ambalajul pliculețului (sau cel puțin, eu nu le-am găsit, deși m-am uitat de vreo 5 ori cel puțin după ele).
Făcând niște simple cercetări, putem să ne convingem cam cât de „periculoase” sunt aceste ingrediente care sunt conținute în acest sortiment de „cafea”:
  • Siropul de glucoză este obținut în urma proceselor industriale din amidonul cerealelor, a grâului și a mălaiului; acest sirop se transformă în grăsime, „ajutându-te” să te îngrași și pe lângă asta mai și crește valoarea trigliceridelor din sânge (sporind astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare), produce hipertensiune arterială și stimulează producția de acid uric (risc de gută!)
  • Zahărul e zahăr, așa că nu mai are rost să fac aluzie la cele 3,84g de zahăr pe care le conține un simplu pliculeț din acest sortiment
  • Uleiul vegetal hidrogenat … hmmm … sau să folosesc un sinonim mai bine cunoscut (?) adică margarina. Aceste grăsimi au „darul” de a încurca o mulțime de procese naturale atunci când sunt metabolizate de către organismul nostru.O dată pătruns în organismul nostru, uleiul acesta vegetal hidrogenat solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, dar iau și locul unor substanțe care au rolul de a curăța pereții vaselor de sânge, proces ce duce la sclerozarea acestora cu rezultate nefaste pentru inimă, creier și sistemul circulator în ansamblul lui. Nu în ultimul rând, dacă se consumă frecvent produse ce conțin uleiuri vegetale hidrogenate ai toate șansele să ți se formeze depozite de grăsime pe talie și fese și să-ți apară celulita.
  • Laptele praf degresat este un aliment procesat industrial ce poate conține sau nu de la caz la caz unii aditivi și poate cauza reacții alergice. Compania Jacobs nu menționează nimic despre procesarea laptului praf degresat așa că prin consens să dăm crezare ideii că laptele folosit e cât se poate de neprocesat.
  • Cele 9 procente de cafea solubilă nu prea au vreun efect fiziologic asupra corpului uman, dar totuși nu se recomandă consumul de către un copil a celor 1,125g de cafea solubilă, căci totuși organismul lor nu e obișnuit cu cafeaua
  • Fosfatul dipotasic e un aditiv cu e reținere a apei și de îngroșare); depășind doza zilnică de 70mg/kg corp pentru fosfor poate cauza tulburări metabolice


        Cunoscând toate aceste chichițe despre acest sortiment de cafea solubilă - La Festa Cappuccino creamy (ca cât v-am povestit sper că n-ați pierdut șirul) – sper să facă alegerea înțeleaptă asupra propriei persoane.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu