sâmbătă, 11 august 2012

Jacobs Cool Break – aromă de caramel

        Vara a venit iar companiile de cafea – sau marile companii căci pe acestea le vedem scoase la înaintare prin magazine – scot la bătaie sortimente mai noi sau mai vechi de cafea în ediții de vară. Aceste sortimente de cafea ar spune că te destind și că au un gust care aduce a vară și vacanță. Dar cât de nesănătoase sunt aceste sortimente?
            Zilele trecute, mai mult de curiozitate mi-am luat din unul din magazinele pe care le-am vizitat 2 pliculețe de Jacobs Cool break cu aromă de caramel. Ce-i drept, gustul era bunicel, dar din curiozitate m-am interesat să văd ce ingrediente au aceste plicuri de cafea.
            UN asemenea pliculeț de 12g conține: zahăr 32%, sirop de glucoză, ulei vegetal hidrogenat, lapte praf degresat 9,5%, proteină din zer, cafea solubilă 2%, stabilizator (fosfat dipotasic, E1450), agent de îngroșare (gumă de xantan), emulsificator (E481i), agent antiaglomerant (dioxid de siliciu), aromă, îndulcitori (aspartam, acesulfam K). Iar producătorul ne mai menționează că produsul conține lapte și o sursă de fenilalanină. Tot un asemenea pliculeț conține 54 kcal, 0,6g proteine, 8,8g glucide și 1,9g lipide.
            Făcând niște simple cercetări, putem să ne convingem cam cât de „periculoase” sunt aceste ingrediente care sunt conținute în acest sortiment de cafea instant Jacobs.
  • Siropul de glucoză este obținut în urma proceselor industriale din amidonul cerealelor, a grâului și a mălaiului; acest sirop se transformă în grăsime, „ajutându-te” să te îngrași și pe lângă asta mai și crește valoarea trigliceridelor din sânge (sporind astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare), produce hipertensiune arterială și stimulează producția de acid uric (risc de gută!)
  • Zahărul e zahăr, așa că nu mai are rost să fac aluzie la cele 3,84g de zahăr pe care le conține un simplu pliculeț din acest sortiment
  • Uleiul vegetal hidrogenat … hmmm … sau să folosesc un sinonim mai bine cunoscut (?) adică margarina. Aceste grăsimi au „darul” de a încurca o mulțime de procese naturale atunci când sunt metabolizate de către organismul nostru.O dată pătruns în organismul nostru, uleiul acesta vegetal hidrogenat solicită excesiv ficatul pentru a fi metabolizate, dar iau și locul unor substanțe care au rolul de a curăța pereții vaselor de sânge, proces ce duce la sclerozarea acestora cu rezultate nefaste pentru inimă, creier și sistemul circulator în ansamblul lui. Nu în ultimul rând, dacă se consumă frecvent produse ce conțin uleiuri vegetale hidrogenate ai toate șansele să ți se formeze depozite de grăsime pe talie și fese și să-ți apară celulita.
  • Laptele praf degresat este un aliment procesat industrial ce poate conține sau nu de la caz la caz unii aditivi și poate cauza reacții alergice. Compania Jacobs nu menționează nimic despre procesarea laptului praf degresat așa că prin consens să dăm crezare ideii că laptele folosit e cât se poate de neprocesat.
  • Proteina din zer se zice că e cea mai de calitate proteină, așa că pălăria jos în fața companiei Jacobs la capitolul acesta
  • Cele 2 procente de cafea solubilă nu prea au vreun efect fiziologic asupra corpului uman, dar totuși nu se recomandă consumul de către un copil a celor 0,24g de cafea solubilă, căci totuși organismul lor nu e obișnuit cu cafeaua
  • Fosfatul dipotasic e un aditiv cu e reținere a apei și de îngroșare); depășind doza zilnică de 70mg/kg corp pentru fosfor poate cauza tulburări metabolice
  • Despre aspartam și acesulfam K deja ar trebui să știți din sucurile din comerț, mai ales în cele carbogazoase; aspartamul se poate face vinovat de vinovat de obezitate (din cauză că stimulează pofta de dulce), foame și sete excesive, carii, edeme, migrene, oboseală cronică, insomnie, iritabilitate, pierderi de memorie, dificultate de concentrare etc.

        Cunoscând toate aceste chichițe despre acest sortiment de cafea solubilă - Jacobs Cool break cu aromă de caramel (ca cât v-am povestit sper că n-ați pierdut șirul) – sper să facă alegerea înțeleaptă asupra propriei persoane.


update: 1 mai 2014
        Notă:  Dacă cineva are chef de un icecoffee cu aromă de caramel, poate urma rețeta de la linkul http://www.divainbucatarie.ro/iced-coffee-cafea-cu-gheata/ și să adauge zahă caramelizat făcut în casă special pentru aroma de caramel. Beneficiul e că știți măcar ce aveți în paharul din față.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu