Continuând seria analizelor amănunțite ale produselor „din cafea” de pe
piața românească mai ales, am ales să vorbesc și să testez produsul numit „La
Festa Cappuccino creamy”. Deci, cândva pe la sfârșitul lui septembrie, venindu-mi
un chef de a face experimente și testări, am luat tot 2 pliculețe din produsul
de mai sus. Ce-i drept, produsul final
avea o grămadă de spumă (yummmy), dar cât de sănătos era, mi-e groază și acum
să ăm gândesc…
Un asemenea pliculeț de 12,5 de grame conține: zahăr, sirop de glucoză,
grăsime vegetală hidrogenată, cafea solubilă 9%(doar 1,125 grame de cafea
per pliculeț), lapte praf degresat, aromă, stabilizator: fosfat dipotasic. Iar
producătorul ne mai menționează că produsul conține lapte. Cât despre celelalte
informații nutritive adică kcalorii, proteine, grăsimi și glucide, producătorul
nu ne furnizează nicio informație pe ambalajul pliculețului (sau cel puțin, eu
nu le-am găsit, deși m-am uitat de vreo 5 ori cel puțin după ele).
Făcând niște simple cercetări, putem să ne convingem cam cât de
„periculoase” sunt aceste ingrediente care sunt conținute în acest sortiment de
„cafea”:
- Siropul de glucoză este obținut în urma
proceselor industriale din amidonul cerealelor, a grâului și a mălaiului;
acest sirop se transformă în grăsime, „ajutându-te” să te îngrași și pe
lângă asta mai și crește valoarea trigliceridelor din sânge (sporind
astfel riscul de afecțiuni cardiovasculare), produce hipertensiune
arterială și stimulează producția de acid uric (risc de gută!)
- Zahărul e zahăr, așa că nu mai are rost să
fac aluzie la cele 3,84g de zahăr pe care le conține un simplu pliculeț
din acest sortiment
- Uleiul vegetal hidrogenat … hmmm … sau să
folosesc un sinonim mai bine cunoscut (?) adică margarina. Aceste grăsimi
au „darul” de a încurca o mulțime de procese naturale atunci când sunt
metabolizate de către organismul nostru.O dată pătruns în organismul
nostru, uleiul acesta vegetal hidrogenat solicită excesiv ficatul pentru a
fi metabolizate, dar iau și locul unor substanțe care au rolul de a curăța
pereții vaselor de sânge, proces ce duce la sclerozarea acestora cu
rezultate nefaste pentru inimă, creier și sistemul circulator în ansamblul
lui. Nu în ultimul rând, dacă se consumă frecvent produse ce conțin
uleiuri vegetale hidrogenate ai toate șansele să ți se formeze depozite de
grăsime pe talie și fese și să-ți apară celulita.
- Laptele praf degresat este un aliment
procesat industrial ce poate conține sau nu de la caz la caz unii aditivi
și poate cauza reacții alergice. Compania Jacobs nu menționează nimic
despre procesarea laptului praf degresat așa că prin consens să dăm
crezare ideii că laptele folosit e cât se poate de neprocesat.
- Cele 9 procente de cafea solubilă nu prea au
vreun efect fiziologic asupra corpului uman, dar totuși nu se recomandă
consumul de către un copil a celor 1,125g de cafea solubilă, căci totuși
organismul lor nu e obișnuit cu cafeaua
- Fosfatul dipotasic e un aditiv cu e reținere
a apei și de îngroșare); depășind doza zilnică de 70mg/kg corp pentru
fosfor poate cauza tulburări metabolice
Cunoscând toate aceste
chichițe despre acest sortiment de cafea solubilă - La Festa Cappuccino creamy (ca
cât v-am povestit sper că n-ați pierdut șirul) – sper să facă alegerea
înțeleaptă asupra propriei persoane.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu