duminică, 27 aprilie 2014

Câteva lucruri despre ceaiul alb

        Da, ați citit bine, azi voi vorbi despre ceaiul alb, nu despre cafea sau despre rudele acestui ceai alb, adică ceaiul verde și ceaiul negru. „Cultura” ceaiului alb nu e foarte răspândită în țara noastră din câte am observat eu și cred că acesta este unul dintre cele 2 motive pentru care nu toată lumea a auzit de ceaiul verde (celălalt ar fi faptul că noi suntem închiși la minte).
            Cele 3 ceaiuri – alb, verde și negru – sunt de fapt frunzele și florile aceleiași plante și anume Camellia sinensis, deosebirile care le diferențiază atât de mult sunt momentul recoltării și gradul de fermentare al recoltei:
       Ceaiul alb este obținut din mugurii proaspeți și frunzele tinere ale plantei având și un grad minim (foarte mic) de fermentare, din această cauză având cei mai mulți antioxidanți și cea mai mică doză de cafeină (15 mg pe ceașcă)
       Ceaiul verde are o doză mai măricică de cafeină (în jur de 40 de mg pe ceașcă, cam cât un pahar de Pepsi clasic), iar frunzele și florile sunt culese după maturizarea completă
       Ceaiul negru are cea mai mare doză de cafeină dintre cele 3 ceaiuri (60 de mg pe ceașcă), iar recoltarea se face mai târziu decât a ceaiului verde și se lasă la fermentat

Care sunt motivele pentru care am ales ca subiect central al cestei postări ceaiul alb?
1.      Încă necunoașterea acestui sortiment de ceai la noi în țară
2.      Încercarea de a mai populariza ceaiul alb și beneficiile acestuia
3.      Acordarea unor exemple de combinații delicioase de ceai alb




Sunt foarte multe motive pentru a bea o ceașcă de ceai alb, nu numai pentru gustul său nemaipomenit, printre care și:
       Cercetătorii de la Kingston University spun că reduce riscul de cancer, artrită reumatoidă și încetinește procesul de îmbătrânire;
       Fiind minim procesat, are cea mai mare cantitate de antioxidanți dintre cele 3 tipuri de ceai;
       Unele substanțe din componența ceaiului alb (flavonoidele) previn unele forme de cancer, ca de exemplu cel de colon, de prostată și cel stomacal
       Ajută funcțiile arterelor și întărește vasele de sânge, ajutând la reducerea riscului de apariție al accidentelor vasculare cerebrale. Este recomandat persoanelor cu probleme de hipertensiune pentru menținerea acesteia în limite normale
       Catechinele ajută la reducerea colesterolului rău și la creșterea celui folositor protejând vasele de sânge de blocaje și prevenind îngroșarea acestora (a vaselor de sânge)
       Dacă se beau cel puțin 2 cești de ceai alb pe zi nivelul colesterolului rău  și tensiunea scad, sângele se subțiază, prin urmare sănătatea inimii are numai de câștigat, mai ales că se reduce riscul apariției de infarct (totuși aveți grijă la cantitatea de zahăr și glucoză pe care o conțin diferitele substanțe care îndulcesc băuturile)
       Consumul regulat duce la o creștere a densității osoase, prin urmare vom avea oase mai puternice, fiind un bun tonic pentru persoanele care sufewră de afecțiuni osoase, spre exemplu osteoporoza și artrita
       Ceaiul alb are proprietăți antivirale și antibacteriene binecunoscute (la fel ca ceaiul verde și cel negru), întărind sistemul imunitar, protejând împotriva virușilor (răcelilor) și a bacteriilor (gripelor)
       Menține gingiile și dinții puternice și sănătoase, înlăturând bacteriile care duc la apariția respirației urât mirositoare, slăbirea dinților și apariția tartrului
       Elimine radicalii liberi care afectează pielea, limitează daunele cauzate de stres, frig și arsuri solare
       Protejează structurile proteice, în special elastina și colagenul (elastina e responsabila cu mentinerea elasticității naturale a țesuturilor, a plămânilor, a arterelor, a ligamentelor și a pielii)
       Contribuie la regenerarea celulară, utilă în cazul leziunilor și menține fermitatea pielii
       Ajută la slăbit, accelerând metabolismul, ajutând la prevenirea formării de celule de grăsime dar și reduce grăsimea din organism (datorită micii cantități de cafeină din fiecare ceașcă de ceai alb)


Nu știu dacă motivele enumerate mai sus v-au determinat să mergeți în căutarea unui pachețel de ceai alb (fie în magazine fie în plafare), dar știu că pe mine m-a cucerit combinația între ceaiul alb și rodie de la Lipton (scuzați publicitatea explicită), ceea ce mă face curioasă față de alte combinații ale ceaiului alb ale acestei firme și nu numai ale ei, în plus m-a convins să cercetez puțin despre acest tip de ceai.
Aș mai adăuga ceva, totuși: intrați la ultimul link, cel spre site-ul eva.ro, dacă doriți să consultați o listă cu conținutul de cafeină (e cunoscută și sub denumirea de cofeină) ale unor băuturi des consumate de o parte majoritară a noastră, a tuturor.





Surse de informare pentru acest articol:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu